Beeldende kunst van Petra

Wat deed ik

Tot 2002 was Petra (1960) beeldend kunstenaar. Na haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht (1984), startte ze haar eigen beeldende beroepspraktijk. Vanaf 1987 exposeerde ze haar werk nationaal en internationaal in zowel groeps-als solotentoonstellingen in galeries en musea. Ze nam deel aan verschillende kunstenaarsinitiatieven en realiseerde diverse kunstwerken in de openbare ruimte. In deze jaren is haar twee keer een werkbeurs toegekend door het Fonds BKVB (Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst) en was ze gastdocent op de KABK in Den Haag en  de Hogeschool voor de Kunsten, HKU in Utrecht. Daarnaast had ze zitting in verschillende kunstcommissies.

Tot slot, beeldend werk van Petra maakt deel uit van diverse particuliere collecties en is te vinden in musea.

 

 

 

Groepstentoonstellingen:

MUSEUM FODOR AMSTERDAM

GALERIE FLATLAND UTRECHT

GALERIE SCHOUTEN & DE VRIES HAARLEM

ANGERS FRANKRIJK

PULCHRI DEN HAAG

EIGHT FLOOR GALLERY BROADWAY NEW YORK

OBDAM NH

HERMAN MOLENDIJK STICHTING AMERSFOORT

 

Solotentoonstellingen o.a.:

GALERIE SCHOUTEN & DE VRIES HAARLEM

GALERIE FLATLAND UTRECHT

DE VISHAL HAARLEM

 

Opdrachten:

STROOM DEN HAAG

I.C.S. GOUDA

DEN BURG TEXEL

VELSERBROEK

 

 

 

. . . De bakker bakt het brood. De architect beantwoordt de oeroude vraag: waar en hoe ben ik het beste onderdak?

Zo’n praktische vraag lijkt goed te passen bij de functionele inslag van het werk van Petra Boolman. Wars van zweverige, theoretische beschouwingen, is haar werk vergelijkbaar met dat van de architect. Boolman bouwt geen huizen, maar ze bouwt het dagelijks leven.

Een omgeving spreekt nooit voor zich. Alles telt. De ambivalentie tussen hetgeen gegeven is en wat je er zelf mee doet vormt de rode draad in haar werk.

 

Naast elementen uit de directe omgeving van huis en atelier, zijn bouwmarkten haar inspiratiebron. Het gebruik van van elementen uit de bouwwereld – van zakken Knauf gips, blokken gasbeton tot Bruynzeel keukenkastjes – is geen kritiek op bouwlust en oppervlakkige variatie. Ze gebruikt deze beeldtaal om het verlangen naar een unieke zelf gemaakte omgeving kracht bij te zetten. Een omgeving die per definitie betekenisvol is, een ruimte binnen de ruimte, een taal binnen de taal. . . .

 

>  Uit: Onderdak van Tanja Karreman, 2000

LEVEN MET  HERSENLETSEL

Copyright © 2018   |   Petra Boolman Januari 2018

All Rights Reserved.

Webdesign:  BELLETTERIE,  Maurik